Now loading.
Please wait.

menu

Blog

Auto bergen of slepen

Als een auto met pech langs te weg staat of betrokken was bij een ongeval, dan kan het nodig zijn de auto weg te slepen of te bergen. Berging kan gebeuren voor alle type voertuigen die aan het verkeer deelnemen, bijvoorbeeld motoren, personenwagens, bestelwagens, vrachtwagens (al dan niet in combinatie met een aanhangwagen of oplegger), bussen, tractoren en heftrucks. Berging wordt gezien als het takelen, slepen en verplaatsen van alle soorten vervoersmiddelen. Dit vervoer wordt vaak gedaan door gespecialiseerde bergingsbedrijven die beschikken over een aantal bergingsvoertuigen die worden ingezet om de kapotte auto te verplaatsen.

Bergingsvoertuigen

Een voorbeeld van een bergingsvoertuig is een afsleeptrailer. Dit is een grote vrachtauto waaraan grote kapotte voertuigen bevestigd kunnen worden en zo versleept van de ene naar de andere locatie. Dit type voertuig wordt gebruikt voor grote vrachtauto’s en bussen. Voor personenauto’s wordt vaak een oplegger gebruikt. Dit is een busje met een platte achterzijde waar de kapotte auto op getrokken kan worden. Dit type bergingsvoertuig bestaat er vanaf één auto, er zijn ook voertuigen waar wel acht auto’s tegelijk in en op passen. Wanneer een voertuig door een ongeval in de berm of op de weg niet op zijn wielen staat, dan kan er gebruik gemaakt worden van een takelwagen. Het uiteinde van een lange arm of lier wordt bevestigd aan delen van het kapotte voertuig en met specialistische kennis kan de berger de auto zo weer op zijn wielen krijgen. Als de auto helemaal niet meer in staat is te verplaatsen kan het nodig zijn een kraanwagen in te schakelen om het voertuig op de trailer te zetten.

Taxivervoer

Krijgt u te maken met het bergen van uw voertuig na een ongeluk? Dan zal de verzekeraar in veel gevallen een taxi rit vergoeden. Vraag dit voor zekerheid na bij uw autoverzekeraar, zodat u niet voor onverwachte kosten komt te staan.