We worden regelmatig herinnerd aan het gevaar van drinken en rijden, bijvoorbeeld door de opvallende campagnes die jaarlijks worden gelanceerd om de veiligheid op de weg te bevorderen. Toch is volgens het Belgische Instituut voor de Verkeersveiligheid alcohol in België nog steeds verantwoordelijk voor circa 4.000 ongevallen en 1.000 doden per jaar.

Een van de mogelijke oorzaken hiervan is dat veel mensen denken dat ze heus niet te veel hebben gedronken. Uit onderzoek blijkt echter dat zelfs al een relatief kleine hoeveelheid alcohol een forse impact heeft op ons vermogen om situaties te beoordelen en daarop te reageren. Het is simpel: alcohol drinken verhoogt bij chauffeurs de kans op verkeersongevallen.

Zelfs als er 0,5% alcohol in je bloed zit, neemt de kans op een fataal verkeersongeval al toe met 2,5 keer. Dat promillage behaal je al door slechts twee tot drie drankjes te consumeren, zoals een glas bier (0,25 liter), een glas wijn (0,10 liter), een aperitiefje (0,07 liter) of een sterkedrank (0,03 liter).

Een andere factor is dat de snelheid waarmee alcohol door het lichaam wordt afgebroken, verschilt van persoon tot persoon. Die snelheid hangt af van diverse factoren: leeftijd, geslacht, gewicht et cetera. Het is na het drinken van alcohol dus niet afdoende om eventjes te wachten tot je weer sober denkt te zijn. Dat biedt helemaal geen garantie op een veilige autotocht.

Dit alles betekent niet dat het onmogelijk is om met vrienden de boel op stelten te zetten in het stad of zelfs Zurenborg. De beste manier om ervoor te zorgen dat je toch niet beschonken achter het stuur terecht komt, is door een taxi te nemen. Dat levert ook andere voordelen op: je hoeft niet te zoeken naar een parkeerplaats en je hoeft niet laat in de nacht of vroeg in de morgen zelf naar huis te rijden.

En er zijn nog meer slimme manieren waarmee je kan voorkomen dat je avondje uit wordt verpest. Stel dat je een feestje hebt bij vrienden thuis en dat de drankjes plots op zijn. Je wil dan niet naar buiten gaan en in het donker lopen of rijden, op zoek naar een winkel. Op zulke momenten kun je bij bedrijven als Deliveroo Zurenborg een bestelling plaatsen. Daarna hoef je alleen maar de voordeur te openen zodra de bezorgers daar staan met je drankjes of voedsel. Simpel en safe!

Dit soort praktische maatregelen verzekeren dat je geen zorgen hebt over je veiligheid op de weg. Je kan je volledig concentreren op een lekker avondje stappen.